skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Så Förbereder Du Dig Inför Ett Maraton

Så förbereder du dig inför ett maraton

Att träna och röra på kroppen är essentiellt för att man ska må bra. Oavsett om det handlar om kortare promenader eller intensiva sporter så mår kroppen bra av den motion man får. Hur man vill motionera är helt individuellt, men huvudsaken är att du gör det ett par gånger i veckan.

I Sverige sysslar många med lagidrotter såsom innebandy, fotboll och ishockey. Det är sporter som medför stor påfrestning och slitage på kroppen. Samtidigt är det inte så ofta man är helt slut efter en träning eller match.

Är du ett riktigt träningsfreak och älskar att låta din kropp svettas till sista droppen? Trivs du även med att träna ensam och inte ha någon tränare som påpekar vad du ska göra och vad du inte ska göra? Då kanske du ska låta din kropp få prova på det ultimata testet, nämligen ett maratonlopp.

Förberedelser inför ett maraton

Det krävs långa förberedelser för att springa ett maraton. Först och främst krävs det mycket löpträning så man bygger upp en bra kondition för att orka hela distansen. Man behöver även hålla sina muskler i trim för att undvika onödiga skador. Därför kan det vara bara att köpa ett hemmagym så du kan variera löpträning och styrketräning för att komma ordentligt förberedd till maratonloppet. Det är även viktigt med rätt kost och tillräckligt med sömn för att optimera kroppen. En rejäl kolhydratuppladdning kan vara bra dagarna före loppet då den mesta energin i kroppen kommer från kolhydrater som bryts ner och lagras i musklerna i form av glykogen. Om du följer ovanstående tips får du åtminstone bra förutsättningar för att lyckas med ditt maratonlopp.

Vad är ett maraton?

Maraton är ett långdistanslopp på 42 195 meter, det vill säga 4,2 mil. Maraton har sitt ursprung från den grekiska staden Marathon där det sägs att den grekiska soldaten Filippides ska ha sprungit från Marathon till Aten för att meddela att de grekiska styrkorna besegrat perserna i ett slag som stod år 490 f.Kr.

Var kan jag springa ett maraton?

Det arrangeras flertalet maratonlopp runt om i världen varje år och nedan ska du få lite information om några av de största:

  • London Marathon. London arrangerar det största maratonloppet i världen och har cirka 40 000 deltagare. Loppet har arrangerats sedan 1981.
  • Boston Marathon. I Boston äger maratonloppet rum i april varje år och maratonloppet i staden är världens äldsta. Det första loppet arrangerades redan år 1897.
  • Stockholm Marathon. Tillhör inte de allra största loppen men det kan vara bra att veta att det även genomförs ett lopp i vår huvudstad. Stockholm Marathon har arrangerats sedan 1979 och brukar locka till sig cirka 15 000 löpare.

Om artikeln har lockat fram en liten maratonlöpare i dig så är det bara att sätta igång med förberedelserna direkt och rikta in dig på vilket lopp du ska ha som slutmål. Lycka till!

Back To Top
Total