skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Berlin Maraton – Omåttligt Populärt

Berlin maraton – omåttligt populärt

Det finns få städer i Europa som har så mycket att locka med som när det kommer till Berlin. Oavsett vem du är och varifrån du kommer så har du ett förhållande till staden. Den var det tredje rikets centrala punkt under de mörka åren och andra världskrigen. Den var, med berlinmurens hjälp, delad på mitten därefter. I slutet på 80-talet blev hela staden en symbol för den frihets- och demokratikamp som slog som vågor över Europa och sköljde med sig allt vad de gamla diktaturerna byggt upp.

Därför är det så glädjande att Berlin även kan ståta med en så fantastisk löpartävling som Berlin Maraton. Även om det inte är det största, till exempel New York har fler deltagare, så är det ett av loppen som väldigt få kan mäta sig med. Bara känslan av att få springa genom så historiska delar av Europa gör en upprymd. Inte minst med tanke på att korsandet av samma linjer för bara någon generation sedan skulle leda direkt till döden.

Berlin maraton – ett av de sex loppen som ingår i World Marathon Majors

Den stora världscupen inom Marathon består i huvudsak av 6 olika lopp varav Berlin är ett av dem. Berlin är även det ena av bara två europeiska lopp som ingår bland de sex. Tävlingen kallas World Marathon Majors och prispengarna för deltagarna överstiger en miljon dollar.

Berlin Maraton – loppet med kanske flest deltagare från olika länder

Att Berlin maraton inte är det största loppet i Europa hindrar inte

internationella deltagare ifrån att vallfärda till den tyska huvudstaden i september. Det syns inte minst när man tittar på hur många länder som vanligtvis är representerade på Berlins gator under loppets gång. Över 90 olika deltagande länder hör till vanligheterna. Under loppet 2008 slogs alla tiders rekord då människor från hela 107 olika länder tog sig till Berlin för att delta. Samma år slogs även alla tiders deltagarrekord med 40 827 anmälda löpare. Då deltagarantalet är begränsat gäller samma princip som i Paris. Man måste anmäla sig i god tid inför loppet, vanligtvis nästan ett år i förväg, för att sedan hoppas på att lotten faller ens väg och att man då blir belönad med en startplats i nästa lopp.

Kenyanen Kimetto håller rekordet

I Berlin hålls banrekordet av en kenyan vid namn Dennis Kimetto som år 2014 sprang loppet på den väldigt imponerande tiden 2 timmar, 2 minuter och 57 sekunder. Då Berlin Maraton är känt för sin snabba bana så lär det inte dröja länge innan någon lyckas med drömmålet att ta sig under 2 minuter. På damsidan hålls rekordet av japanskan Mizuki Noguchi som 2005 sprang in på 2 timmar, 19 minuter och 12 sekunder.

Back To Top
Total