skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Ultramaraton

Ultramaraton

Ett ultramaraton är ett lopp som är längre än ett maraton. Maratonsträckan är 42 195 meter och allt över det per definition klassas som ett ultramaraton. Det finns dock vissa som anser att ett ultramaraton måste vara minst 100 kilometer. Ultramaraton kallas ibland även för ultradistans eller ultralöpning. Ultramaraton kan antingen vara en bestämd distans, exempelvis 90 kilometer, eller så springer löparna så länge och långt de orkar. Nedan följer en lista över saker som är viktiga att tänka på vid ett ultramaraton samt populära ultralopp i Sverige och utomlands.

Förberedelser inför att ultramaraton

Precis som vid ett maraton är det otroligt viktigt att förbereda sig ordentligt inför ett ultralopp. Eftersom distansen är längre är påfrestningarna på kroppen större. När det gäller träning är det nödvändigt att springa många långa träningsrundor, gärna i liknande terräng som loppet. Fokusera på tiden snarare än distansen. Träna kroppen på att vara ute länge och springa. Ett träningspass kan exempelvis vara 4 timmars löpning där du satsar på att hålla igång under den tiden, oavsett vilken slutdistans det blir.

Under ett ultralopp kommer du behöva dricka och äta. Träna därför på att dricka och äta redan under träningspassen, särskilt under långpassen. En termos med tryck är utmärkt att ta med på träningspassen för att regelbundet fylla på med dryck. Under vinterhalvåret kan det vara gott att ha med varm eller ljummen dryck.

Populära ultramaratons i Sverige och världen

Ultravasan

Ultravasan är en unik möjlighet att springa Vasaloppet. Du kan välja att springa den klassiska distansen från Sälen till Mora som är 90 kilometer eller hälften på 45 kilometer. Loppet är en blandning av skogsterräng, grus, stig och asfalt. Loppet går i augusti varje år.

Kullamannen

Kullamannen Ultra 100 miles är ett lopp för dig som vill ha en ordentlig utmaning och ett äventyr. Loppet är 160 kilometer med många backar. Starten går i Båstad och målgången är i Mölle hamn. Loppet har även flera kortare distanser. Loppet går i början av november varje år.

Everest Marathon Extreme Ultra

Den som vill ha en extrem utmaning kan ge sig an Everest Marathon Extreme Ultra som utgår från Mount Everests basläger. Baslägret ligger 5 184 meter över havet och därifrån springer löparna 60 kilometer nedför. Loppet kräver stora förberedelser, framför allt på grund av höjdskillnaderna.

Ultratrail Mt Fuji

Ultratrail Mt Fuji i Yamanashi prefekturen i Japan är ett av världens mest kända ultralopp. Distansen är 168 kilometer och banan är både teknisk och svår på grund av höjdskillnaderna. Loppet ingår i Ultra-Trail World Tour och löparna har 46 timmar på sig att klara av det.

Mongolia Sunrise to Sunset

Sunrise to Sunset är ett spektakulärt ultralopp som utgår från Mongoliets huvudstad Ulaanbaatar. Loppet är 100 kilometer och börjar i gryningen och avslutas vid solnedgången. Loppet anses vara ett av de vackraste i världen och har arrangerats i augusti varje år sedan år 1999.

Back To Top
Total