skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Löpning I Skogen

Löpning i skogen

Att springa långt bortom stadens asfalt ger en helt annan upplevelse och även en annan träning för benen. Det finns även maratonlopp som går längs naturstigar och för en del löpare kan det vara ett alternativ om knäna inte tål det relativt hårda underlaget som asfalten ger.

Högre puls

Vid löpning på skogsstigar är den genomsnittliga pulsen högre än vid landsvägslöpning och variationen i underlaget både stärker benen och skonar dem. Återhämtningen blir bättre när benen fått jobba på ett mer naturligt underlag där det inte är samma mekaniska nötande i samma vinkel mot benhinnorna och vaderna. Det är dock något av en myt att knälyften blir högre än vid löpning på landsväg, men springer man på slingriga skogsstigar småhoppar man säkerligen över en och annan skrymmande rot och sten som är i vägen. Man jobbar även mer med balansen och även överkroppen aktiveras mer när man parerar de mer flexibla rörelserna vid skogslöpning.

Speciella skor

När det kommer till vilka skor man borde ha vid terränglöpning beror det lite på exakt vad för terräng man löper i och vilken tid på året. Egentligen fungerar vanliga löparskor, men springer man ofta i terräng lönar det sig att skaffa speciellt framtagna skor. Precis som den som rör sig mycket i skogen behöver exempelvis ett par ordentliga jaktkängor så behöver även löparen ett bättre grepp och skydd. Det kan vara bra att ha skor som har dräneringshål, då man trampar i en pöl, kan vattnet snabbt pressas ut genom håligheterna.

Stark hållning

Det finns många fördelar att springa i skogen och för den som inte tänker springa ett maraton i skogsterräng kan det ändå vara idé att förlägga ett av träningspassen ute i naturen. Då tränar man bålen och alla mindre muskelgrupper i ryggen som gör att hållningen blir starkare. Bättre hållning leder till ett bättre löpsteg även när man springer på flackt underlag. Så kallad traillöpning är också mentalt mer varierande då naturens skiftningar är oändliga och även syrehalten kan vara högre när vegetationen är tätare, långt bort från avgaserna. I skogen har man även tillgång till en naturlig träningsanläggning i form av grenar där man kan göra pull-upp (dra upp sig med armarna) och större stenar som man kan kliva upp och ned på med ett ben i taget. För den intervallsugne finns gott om backar i alla möjliga varianter.

Kända terränglopp

Det finns en hel del lopp som har merparten eller hela delen av loppet förlagt till skogen, parker eller grusstigar. Gemensamt är att de ofta är backigare och att underlaget är betydligt mjukare än andra lopp. Vår och höst brukar vara högsäsong för skogsloppen och några kända lopp i Sverige är Lidningöloppet i Stockholm, TIF-terrängen i Trollhättan, Rösjöloppet i Sollentuna och Finalloppet i Göteborg.

Back To Top
Total