skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Maraton I Vår Grannhuvudstad I Estland

Maraton i vår grannhuvudstad i Estland

När löpsugna söker efter städer att besöka för att genomföra ett maratonlopp, glömmer många ofta bort en av de närmaste huvudstäderna vi har, nämligen Tallinn, och deras årliga Tallinn Marathon and Fall Race 10 km. Loppet har funnits i precis 30 år, och firar 2019 alltså stort jubileum. Förra året deltog över 23.000 löpare från 67 olika länder. Tallinn som stad får mycket besök ifrån finländarna , då Helsingfors syns en klar dag från strandkanten.

Jubileumsår 2019

Programmet för årets maraton inleder med en kick off på Fredagen 6e september med 5 kilometers ”We Run Tallinn”, och fortsätter med ett barnlopp på lördagen 7e september. Söndagen 8e september går det stora loppet på 42,2 km, och ett halv-maraton av stapeln.

Varför besöka Tallinn?

Att kombinera ett besök i Tallinn med att springa ett marathon är ett fantastiskt sätt att upptäcka denna vackra huvudstad i Estland, den nordligaste av de tre baltiska länderna. I Tallinn finns ett rikt kulturliv och många vackra byggnader i den delen av Tallinn man kalla ”Gamla staden” eller ”Vanalinn”, och många mysiga hotell inhyser i de historiska byggnaderna. Här finns en blandning av det gamla och det nya och inte långt från staden finner du fina sandstränder. Spa och hotell är generellt sett väldigt billiga och du äter väldigt gott, många gånger för det halva priset, mot vad vi svenskar är vana vid, åtminstone om man jämför med Stockholm. Staden är kompakt och du hinner därför se det mest, även om du bara besöker för Tallinn marathon en helg.

Det är också lätt att ta sig hit via de stora färjelinjerna direkt från Stockholm , då kommer du rakt in i stadens hamn och kan promenera till de flesta stadsdelar på under en halvtimme. I Tallinn finns många svenska företag representerade . Tallinn är känd som en huvudstad som tagit infrastrukturen vad gäller den nya tekniken på fullt allvar. Behöver du själv hjälp med installationer till ditt företag kan tpo.se vägleda dig till bra lösningar.

En snabb marathonbana

Rekordet på Tallinn Marathon innehas av Ronald Kirui ifrån Kenya, 2:09:22 (2017). Man kan välja mellan distanserna 42km, 21km, 10km eller 5km och får i alla lopp springa längs en av de mest medeltids-inramade huvudstäderna i Europa. Gamla staden är UNESCO märkt av FN. Loppet är vänligt mot deltagarna med vanligtvis en temperatur på 14-17 grader och precis som Berlin Marathon

därtill flackt utan större backar (men lite knepigt i de gamla delarna av staden). Efter loppet finns en ”after-lounge” med massage, drycker och mat. Maxtiden är 7 timmar för hel- och 4 timmar för halvmaraton. I loppet ingår nummerlapp, t-shirt och kuponger för att besöka Talliin. Antalet vätskestationer är 15 stycken för hel- och 7 st för halvmaraton. Loppet använder sig av ett chip som fästes i nummerlappen för att mäta tiden.

Start och mål sker i den gamla stadsdelen och förbered dig på en folkfest!

Back To Top
Total