skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Stockholm Maraton – Sveriges Största Maraton

Stockholm maraton – Sveriges största maraton

Sveriges mest kända samt största maraton firar år 2018 sin 40:e födelsedag och det uppmärksammar arrangörerna bland annat med att dra en helt ny sträcka som skall passa ännu fler löpare samt göra loppet snabbare. Stockholm marathon är den mest klassiska löpartävlingen på svensk mark och även den som internationellt sett röner mest uppmärksamhet.

Loppet som även räknas som svenskt mästerskap i maraton brukar alltid locka ett väldigt stort antal löpare som vill delta. Runt 15 000 löpare brukar ta sig runt banan och i mål varje år. Sedan starten för 40 år sedan har inte mindre än sammanlagt 312 000 deltagare tagit sig i mål. Loppet brukar ha en fast plats på tio i topp listan när det kommer till Europas största lopp sett till antalet deltagare och räknas även bland europeiska löpare till en av klassikerna som man som löpare måste ha upplevt. Hos expressen så kan man följa deras speciella bevakning utav Stockholm marathon och allt som hör till loppet och dess deltagare.

Loppet anses som ett av världens vackraste

Det kanske inte kommer som någon överraskning att Stockholm maraton anses vara vackert. Det går genom en av Europas och kanske världens vackraste huvudstäder – Stockholm. För en svensk kan det vara lätt att glömma bort hur gärna som utländska turister i allmänhet besöker vår huvudstad. För oss är det såklart vardagsmat men för utlänningar är de många öarna, det rena vattnet och de gamla byggnaderna något helt unikt. För löpare från världens alla hörn är situationen givetvis liknande och väldigt många tar varje år chansen att få löpa över Stockholms alla holmar.

Loppet är givetvis väldigt vackert även för en svensk. Den nya sträckningen ser till att löparen kommer igenom i stort sett alla olika stadsdelar av Stockholms innerstad. Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla stan och Södermalm är stadsdelar som sträckningen går igenom. Tänk dig att mötas av solens strålar när du löper in på underbart vackra Djurgården och ser alla människor som står längs banan eller sitter i gräset och har picnic.

En kenyan och en norska innehar banrekorden men en svenska har vunnit flest gånger

Eftersom loppet även har status som svenskt mästerskap så koras såklart varje år en svensk mästare i både dam- och herrklass. Det innebär dock inte att det alltid är en svensk eller svenska som vinner själva loppet. Relativt ofta är det faktiskt utländska löpare som tar hem segern. Bland alla segrare genom alla tider så har kenyanen Stanley Koech sprungit absolut snabbast. Hans tid på 2 timmar och knappt 11 minuter från 2016 var hela 2 minuter snabbare än det gamla rekordet. På damsidan har norskan Grete Waitz sprungit snabbast. Den som vunnit loppet flest gånger av både män och kvinnor är dock svenskan Isabellah Andersson från Hässelby som vunnit inte mindre än 7 gånger.

Back To Top
Total