skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Göteborgsvarvet – Sveriges Mest Populära Halvmaraton

Göteborgsvarvet – Sveriges mest populära halvmaraton

Om Stockholm marathon räknas som Sveriges mest prestigefyllda och största marathon så är Göteborgsvarvet Sveriges dito när det kommer till halvmaraton. Göteborgsvarvet har dessutom vuxit fram som Sveriges största löpartävling i alla kategorier och har varje år överlägset flest deltagande löpare på startlinjen. Sett till antalet deltagare så är Göteborgsvarvet faktiskt att räknas som världens 16 över alla distanser. Att man i Göteborg då faktiskt springer ett halvt maraton och man på de flesta andra tävlingarna springer betydligt kortare gör det hela ännu mer imponerande.

Loppet är omåttligt populärt både bland svenska och bland utländska deltagare

Att loppet är väldigt populärt förstår man av dess höga placering över världens största lopp sett till antal deltagare men vad det verkligen innebär förstår man först när man tittar närmre på de faktiska siffrorna.

År 2009 kom över 40 000 löpare i mål och gjorde det året Göteborgsvarvets halvmaraton till den största halvmaran i världen. Nu på senare år har antalet deltagare begränsats något och nu ligger antalet deltagare som brukar ta sig i mål under huvudtävlingen lite lägre. Göteborgsvarvet har flera olika klasser och 2012 blev det till och med världens under året största löpartävling, då det lopp som annars brukar abonnera på platsen, New York Marathon, fick ställas in. Det året kom 40500 löpare i mål av 53 000 anmälda och 43 000 startande.

Loppet har ett väldigt högt antal deltagare från andra länder och när vi tittar både på rekord och vinnare genom åren så dyker flertalet namnkunniga löpare från stora löparnationer upp.

Afrikanska löpare dominerar bland rekordhavare och historiska vinnare

Det är idel kända löparnationer som dominerar när det kommer till historiska segrares härkomst och Göteborgsvarvet. Etiopien och Kenya har bägge bidragit med flertalet segrare både på herr- och på damsidan. Tanzania och Marocco är andra länder som de flesta känner igen från andra löpartävlingar.

På herrsidan innehas banrekordet inte helt oväntat av en av alla de kenyaner som genom åren stått som segrare i Slottskogens målfålla. Richard Mengich vann år 2016 på tiden 59 minuter och 39 sekunder och sällade sig då till de yttersta elitlöparna som genom åren klarat sträckan på under 1 timme. Bland damerna är det ännu en kenyanska som står för den snabbaste tiden. Fancy Chemutai sprang år 2017 på 1:07:58.

Back To Top
Total