skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Maratonloppets Historia Och Dess Svenska Utbredning

Maratonloppets historia och dess svenska utbredning

Nästan alla har någon gång hört ordet Maraton och dessutom kan de allra flesta också associera ordet till löpartävlingar. Den lite mer allmänbildade allmänheten vet dessutom att loppet skall vara exakt 42 195 meter långt eller lite drygt 42 kilometer. Vad de flesta dock inte vet är vad man egentligen firar genom att löpa de 42 kilometerna samt hur traditionen och loppen kom till Sverige.

Vår tids maratonlopp bygger på en grekisk myt

Slaget om Marathon är en händelse hämtad ur den grekiska mytologin. Slaget vid Marathon var ett avgörande slag där de grekiska marktrupperna gjorde upp med sina persiska motsvarigheter. När den grekiska hären segrade bestämde sig den persiske härföraren på en list. Denne skulle segla upp till Athen och utgöra sig för att ha segrat nere vid Marathon. På så sätt skulle staden öppna sina portar och därmed gå förlorad i persernas händer. Eftersom grekerna inte hade några skepp nere vid Marathon och därmed var i tidsnöd beslöt man sig för att skicka sin snabbaste löpare med bud om att man segrat. På så sätt skulle man undvika att staden slog upp sina portar för fienden.

Soldaten Filippides sprang först med budet och efter honom sprang sedan hela den grekiska hären. De han alla fram och avstyrde därmed det inkräktande hotet. Till detta minne annordnas än idag maratonlopp.

Till Sverige kom loppen i och med succen vid OS i London 1912

Att man springer just 42 195 meter vid moderna maraton kommer av att man bestämde sig för just denna distans när distansen för första gången infördes på OS. Sverige, som på denna tid var en stor löparnation rönte framgångar och det nationella intresset för sporten var fött.

Back To Top
Total