skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Världens Galnaste Marathons

Världens galnaste Marathons

Marathonloppet startade som ett rätt vanvettigt projekt! Efter att antikens athenare hade fått nys om att ärkefienderna perserna var på intåg, skickade de sin absolut främste löpare, en nästan övernaturligt stark man vid namn Feidippides, att hämta hjälp från Sparta. Löparen satte igång och på en och en halv dag hade han klarat av den 250 km långa sträckan, vilken inkluderade ett möte med den skräckinjagande guden Pan som klagade på att folk inte längre dyrkade honom. Inte långt efter detta bröt det ut

hårda strider som skulle bli avgörande för Europas framtid mellan grekerna och perserna på ett fält norr om Athen som heter Marathon, efter den fänkål (maratha på grekiska) som växer där. Till sist segrade den grekiska sidan och vem skickade man då för att meddela de goda nyheterna, om inte Feidippides. Efter att ha täckt den strax över 42 km långa sträckan stapplade den nu utmattade löparen in framför Athens råd, utropade frasen Ninikoumen, ”Vi har segrat”, och föll död ner! Med det hade det första Marathonloppet grundats och, som sagt, det var ett vansinnesprojekt som ingen trodde var möjligt.

Marathon för alla

Idag arrangeras det marathonlopp över hela världen, året runt, och även om den regelrätta sträckan är 42.195 km så brukar även andra lopp kallas för just marathon. Ordet är snarare en beteckning för ett prestigefyllt lopp än den egentliga sträckan, ungefär så som ett stadium ursprungligen var en måttenhet med idag betyder tävlingsplats. Att springa ett marathonlopp är alla löpares dröm, och där det en gång i tiden mest var en sträcka för etablerade och super-vältränade människor, så är idag många andra engagerade i löpning.

Barn Marathon

Även yngre kan springa olika lopp och idag finns det massor med fina och praktiska kläder hos kidsbrandstore.se, både för de unga löparna och för dem som är med för att heja på. Varje år arrangerar man till exempel

Minsta Maran, ett lopp på 250 m på Östermalms IP där barn mellan 0-5 kan få genomföra sitt första ”Marathon”.

Inte riktigt för barn men ändå kul för barn är det så kallade

Disney Marathon där deltagarna antingen springer ett lopp genom ett av Disneys nöjesfält i världen, eller genom hela fyra stycken, ivrigt påhejade av de berömda seriefigurerna!

Galna vuxenmarathon

Om man vill springa bland vilda djur så kan Sydafrika vara nästa destination. Här arrangeras det så kallade Big Five loppet där man springer bland lejon och elefanter genom landets nationalpark – utan stängsel! En bra anledning att springa så snabbt man bara kan!

Avslutingsvis så kan en annan dröm vara att springa på den Kinesiska Muren. Här springer man både på själva muren, inklusive massor av trappsteg, liksom små stigar i partier där den antingen är överväxt eller kollapsad.

Back To Top